Niels Christensen Moesgaard og Maren Jacobsdatter.

3 x Tipoldeforældre til Edel Pilgaard Andersen.

(hendes morfars mormors fars forældre) eller (hendes mormors farmors fars forældre)

Det har ikke været muligt at finde hans dåb idet der ikke vides hvor han er født, men hvis det er i Junget-Torum Sogn er det heller ikke muligt, idet der ikke findes nogen døbte i perioden 1701 til 1714. Hans fødselsår kan derfor ikke bekræftes, og ligeledes kan navnene på hans forældre heller ikke findes.

Der vides ikke meget om Niels Christensen Moesgaard, og hvis ikke en lille lap papir der var indsat i Junget-Torum Sogns kirkebog over viede, mellem årene 1722 og 1723, ved et helt tilfælde var blevet set, vidste vi heller ikke mere.

Hvorfor præsten har sat denne lap papir ind mellem disse sider er et stort spørgsmål. Hvem var Niels Christensen Moesgaard siden han gjorde dette.? Ja mange andre spørgsmål kan man stille, uden at få svar.

På sedlen stod følgende:


Niels Christensen Moesgaards Börn
1736 3 p: Trinit - Jacob. Thise S
- 38 21 Maj - Magrethe - död
- 39 24 p Trinit Magrethe. Grættrup
- 42 4 S: past Pasca - Christen
- 44 20 p. Trinit - Anne. Thor
- 48 5 p: Pasc: - Karen . Jung: S
- 49 3 Advents - Christen. Thor. S.
- 52 19 S: efter Trinit - Anne Marie. S: Tho
- 55 24 S: efter Trinit - Maren. Grættrup
Moderen Maren Jacobsdatter Död sidst i Aaret 1780 69 Aar gl.
Faderen Niels Moesgaard död 1787 70 aar gl

Ud fra dette ses at hans hustru hed Maren Jacobsdatter, og hun må så være født omkring 1711. Hun er ikke at finde i kirkebogen over døde i det angivne år, så der stopper dette spor. Ud fra papir lappen vides også nu navnene på deres børn.

De eneste børn, der til dato er fundet er barn nr. 4 Christen der blev døbt søndag d. 22. april 1742 i Junget-Torum Sogn, og hvor Jacob Jensens kone i Floutrup var gudmoder og Jacob Christensens hustru i Grønning, Niels Laus og Maren Laus samt Maren ____ fra Junget var faddere.

Det femte barn, Anne, blev døbt søndag d. 11. oktober 1744 i Junget-Torum Sogn, og her er det umuligt at se hvem der er faddere.

Også det sjette barn Karen blev døbt i Junget-Torum Sogn. Det var søndag d. 7. maj 1747, og som før er resten ulæseligt.

Barn nr. syv Christen Nielsen Moesgaard, blev født i 1749, og døbt i Torum Sogn søndag d. 14. december. Hans gudmor var Anders Pedersens hustru i Junget og resten er meget utydelig og ligeledes svært at læse.

Da kirkebogen som sagt er meget vanskelig at læse på grund af blandt andet dens dårlige tilstand, vil det sikkert ikke være muligt at komme ret længere i denne sag.


til top
Ajourført oktober 2013
www.jessenb.dk