Der har været fremsagt forskellige teorier om hvordan navnet Pilgaard er kommet ind i familien. Alle teorier kan rent faktisk være lige gode, uden at nogen med bestemthed kan vide hvordan det hele hænger sammen.

Dog er jeg af den mening, at følgende teori er den mest sandsynlige.

Anders Christian Andersen var ikke døbt Pilgaard, men blev kaldt det i en sådan grad at han til tider rent faktisk glemte hvad hans rigtige navn var. Han har uden tvivl fået navnet efter sin far Niels Andersen i Flovtrup. Han var heller ikke døbt Pilgaard, men havde også dette som kaldenavn. Rent faktisk kunne han i stedet for være blevet kaldt Plejdrup, idet dette kaldenavn var hæftet på hans far Niels Andersen, der havde det efter hans fars efternavn, men sådan skulle det ikke være.

I Flovdrup var der en gårdmand ved navn Niels Olesen. Han havde tilnavnet Pilegaard. Han var forlover ved Niels Andersens bryllup med Maren Christine Andersen i 1885. Han var også fadder ved Niels søster Karen Maries dåb i marts måned 1870. Det at han var med ved disse familie begivenheder var ikke uden grund. Han var nemlig stedbedstefar og plejefar til Niels Andersen.

Niels Andersens mor var et såkaldt uægte barn, og hun havde derfor ikke nogen rigtig far. I stedet for fik hun i godt to års alderen en stedfar, da hendes mor giftede sig med skovfoged på Eskjær Niels Olesen. Da de året efter i 1841 fik en datter er Niels Olesen benævnt som skovfoged Niels Olesen Pilegaard ved Eskjær Mølle.

Niels Andersen kom før sin 10 års fødselsdag i pleje hos sin bedstemor og stedbedstefar, og da denne havde navnet Pilegaard hæftet ved sit navn, vil det være en naturlig ting at også børn og plejebørn fik dette tilnavn.

Niels Olesen var ikke døbt Pilgaard, men havde dette navn med sig fra hans fædrende ophav. Han var født i Gudnæs i Villerslev Sogn på Thy i 1812, og hans far Ole Christensen havde da navnet Piilegaard hæftet ved sit navn. Tilsyneladende er han heller ikke døbt Pilgaard, men hvorfra navnet så kommer helt præcis er endnu ikke helt afklaret. Måske stopper sporene her, måske er der stadig en mulighed for at finde løsningen, men de gamle kirkebøger fra den tid kan godt være meget vanskelige at komme igennem.

Der er altså ingen der har været døbt Pilgaard bortset fra Anders Christian Andersen og Petrea Kristine Mortensen´s børn, samt en del af deres børnebørn. Alle fik de navnet som deres mellemnavn. Børnenes mellemnavne er senere for den mandlige dels vedkommende, ved navneforandring, blevet til efternavne.
til top
Ajourført oktober 2013
www.jessenb.dk