Da jeg begyndte at hugge i sten, søgte jeg på nettet for at finde oplysninger om hvordan jeg kom i gang med dette. Det lykkedes ikke rigtigt at finde noget der kunne tilfredsstille min nysgerrighed. Jeg deltog i et aftenkursus, og lærte de begyndende tekniker. Herefter var det så jeg besluttede at lave denne side til hjælp for andre, der står i en lignende situation, og som så nu måske bedre kan komme i gang.

 

Værktøj:

Allerførst skal man anskaffe sig det vigtigste værktøj. En mukkert på ca. 1 kg., samt en spidsmejsel og en fladmejsel af hårdmetal. Mejslerne fås i flere forskellige tykkelser og udformninger, men hvor køber man så det nødvendige værktøj.

Jeg har tidligere haft link til forskellige forhandlere, der af en eller anden grund ikke længere er aktiv, så derfor er det bedste bud at søge på nettet efter stenhuggerværktøj.

Der er naturligvis meget andet værktøj der også er nødvendigt, men det kan man så anskaffe sig senere, idet det jo koster en del penge.
Det er også vigtigt at anskaffe sig nogle beskyttelsesbriller og en støvmaske, for husk på, at hvis stenstøvet først er kommet ned i lungerne, vil det forblive der og give stenlunger.

 

Arbejdsstedet:

Find et godt luftigt sted udenfor i haven, hvor stenstøv og omkringflyvende stenstumper og splinter ikke generer nogen og dermed ikke gør skade på noget.
En 200 liter olietønde hvor toppen er skåret op og som derefter er fyldt med sand og grus er et rigtig godt arbejdsbord i den rigtige højde. Man kan også fylde en sæk med sand og derefter placere denne på et arbejdsbord. Derpå lægges så den sten der skal hugges.

 

Sten:

Find så derefter nogle egnede sten, og kontroller at der ikke er revner i stenen. Se også efter lag retningen på stenen, og dette ses bedst når stenen er våd. Man kan også slå på stenen med mukkerten, og giver stenen en dump lyd er den oftest enten revnet eller mør, men hvis der høres en klar og syngende lyd, ja så er stenen oftest god. Se også efter hvordan kornene er i stenen. Er den finkornet er den som tommelfingerregel hårdere at hugge i end hvis den er grovkornet.
De bedste sten til at hugge i er granit, og det næstbedste er gnejs. Forskellen er den at gnejs består at flere parallelle lag, mens granitten er en samlet kornet masse. Derfor undgå de lagdelte sten indtil rutinen tillader dette. Det er jo så ærgerligt at et næsten færdigt arbejde ødelægges og går i stykker. Hvis man alligevel vil forsøge sig med de lagdelte sten, der som oftest er flotte og spændende at se på, bør man altid hugge på tværs af lagene.

 

Og så er det bare at komme i gang.

 

Huggeteknik:

En spidsmejsel og en bredmejsel må aldrig sættes i spænd, eller bruges i flintesten eller jern. Brug dem kun i sten og granit. Spidsmejslen bruges til at arbejde sig ned i stenen, mens bredmejslen mere anvendes til at glatte ud med. Værktøjet skal hele tiden "danse" på stenen.
Hold spidsmejslen vinkelret på stenens overflade, og hug derefter nogle fordybninger ned i stenen. Hold derefter mejslen i en 45 graders vinkel ned i èn af fordybningerne og slå op mod de andre fordybninger. Derved slår man skaller af kanten. Fortsæt så indtil det niveau hvor du synes det er nok.
Man kan også skære ind i stenen med en vinkelsliber med påmonteret diamantklinge, og så hugge op mod den skårne rille. Hvis man bruger den teknik, må man ikke trykke skæreskiven ned i stenen. Den skal have lov til selv at skære sig ned. Skær også kun i lige snit, idet kurvede snit kan ødelægge klingen.

 

Efterbehandling:

Den nu grov udhuggede overflade kan man så efterbehandle med eksempelvis en stokhammer, hvis man ønsker en nopret overflade, eller en riffelhammer hvis man ønsker en jævn og rillet overflade. En stokhammer er en hammer hvorpå der er isat en række spidser af hårdmetal i forskellig mængde, afhængig hvor fin eller grov overfladen skal være. En riffelhammer har i stedet for isat riller af forskellig mængde, igen afhængig af overfladens færdige resultat.
Man kan desuden tørslibe og polere stenens overflade, eller dele deraf, med en vinkelsliber med påmonteret diamantslibeskive i forskellig kornstørrelse, begyndende med eksempelvis korn 16 og så videre opad til korn 400 eller mere helt afhængig at temperament og færdig resultat. Vådslibning er også en mulighed, der blot kræver andre typer skiver og en vinkelsliber med variabel hastighed. Desuden han man efterbehandle med slibning ved hjælp af diamant håndslibe svampe.

 

Og så er det kun op til dig selv hvordan det færdige resultat skal se ud.

 

God fornøjelse

 

**********

 

En meget god bog om stenhugning for begyndere er:
Ole Holms bog Hugning i Sten
den er udgivet af forlaget Tommeliden. ISBN 87-7831-011-3.
Den giver dig alle de tips der er nødvendig for at kunne begynde.
til top
Ajourført april 2013
www.jessenb.dk